Vognsamling

sorensen

Bilder og en liten beskrivelse av to vogner hos Kjetil Nyvang.

2015 10 17_1907

Stig inn i en av Kjetils mange vakre Kupeer kupe innvendig

BUGGY

buggy1

Buggy’n er utviklet i USA. Det sies at dette kjøretøyet har sitt utspring i en tysk vogntype, men den har utviklet seg så mye at det er vanskelig å se likhetene. Oppfinnsomme amerikanske vognmakere har forvandlet den tyske vognen oppimot det perfekte når det gjelder letthet og med elliptiske fjærer mellem akslingene. Tykt trevirke har blitt erstattet med lett og smidig, hjulene har blitt forfinede til edderkoppnett i eik eller hickory og fram og bakhjul har som regel samme diameter. Metall arbeidet er smekkert og tre arbeidet er som det fineste møbelsnekkeri. Den amerikanske buggy’n er svært lett. Den er laget i mange versjoner også med et sete for en person. Denne har kalesje og avtagbare side kalesjer. Den kan kjøres med en hest og travdrag(som på spisslede) eller par med stang og trekkliner.  Studebaker  som har laget denne vognen, laget også fine og solide biler.

buggy

buggy2

Maruska.

maruska1

Et tohjulet «åkdon» fra Sverige og først og fremst Bohuslän. Den har to seter plassert mot hverandre i lengde rettningen, og var i lang tid det vanligste kjøretøyet på Orust og over store deler av det bohuslänske fastlandet.  Det uvanlige navnet skal komme fra dialekt ordet magruska med tanke på at kjøretøyet skaker(rister/slenger) mye. Utalelse; Jag var glad att få gå til staden och slippa att som i går ruska i den otäcka Maruskan.

maruska2 maruska4

 

Legg igjen en kommentar