Året 1981

Sakset fra FB med tillatelse fra Olaf Nyby.

Året 1981. Det er nå gått 40 år siden 1981, det viktigste året i mitt hesteliv. Det året skjedde det mye. Først traff jeg Urban Roos med sitt flotte 4-spann, noe som var helt nytt for meg, utrolig inspirerende og ikke minst imponerende. Dette ble etter hvert en drøm og et mål for min videre karriere som kusk. Det var også det året jeg og min kone var gjester hos den engelske stallmester i Buckingham Palace, Sir John Miller, ifb. med Lady Diana og Prince Charles bryllup. Dette skulle også være med å forme mitt videre liv i en annen retning enn det jeg hadde trodd. Denne begivenheten i London med 42 ekvipasjer, 6 spann, 4 spann og 2 spann, kanskje den mest fantastiske paraden i dette århundret. Vennskapet med Sir John varte i mange år, og brakte meg veldig nær de engelske kongelige, men også med bekjentskaper i slotts stallene i Holland, Sverige og i Danmark. Sir John Miller var nok den største personligheten innen nyere kjøresport, med bekjentskaper over hele verden. Jeg fikk ta en del i dette gjennom mange år, og ikke minst i Spania og Amerika hvor Sir John hadde meget dyktige og ikke minst velstående venner. Sammen med Prins Philip og Bozac fra Ungarn dro de tre i gang kjøresporten igjen. Den hadde ligget nede etter krigen, men fra 1972 var disse personlighetene i gang med å lage enkle kjørekonkurranser. Så etter bryllupet i London dro jeg i gang Kjøreforeningen (FKF) i Norge, med god hjelp av mange entusiaster. Det første vi gjorde i foreningen var å lage kjørekurs med Urban Roos på Starum. Det ble en umiddelbar suksess, og det ble etter hvert kurs etter kurs, opp til 6 kurs i året, og sommerkursene varte en hel uke. Alltid fulle kurs med Urban Roos. Jeg nøt hvert sekund sammen med Urban. Han hadde en hestekunnskap jeg aldri hadde sett maken til. Mange i Norge har gått på kurs og lært å kjøre hest av Urban Roos. En knallhard disiplin, forbundet med en veldig fin hånd, en stor forståelse for mennesker og dyr. Jeg ble aldri trett av å lære av Urban Roos, noe jeg gjorde i årevis. I år er det 10 år siden Urban Roos døde. En venn, læremester og hestekjenner er borte. Jeg er glad jeg fikk lære av ham, og jeg savner ham bestandig og hører fortsatt hans formanende ord : «Da gjør vi så her.»

Furnes Januar 2021 Olaf Nyby